FŐOLDAL RÓLUNK ÁRAK MŰTÉTEK LÉZERES LÁTÁSJAVÍTÁS ORVOSAINK KAPCSOLAT LÁSS JÓL
Tippek Látástesztek Gyakran ismételt kérdések A szem felépítése
 
 
Orvosi garancia
  25
 
  A szem felépítése
 
 
Látásunk messze a legértékesebb érzékünk.  Szemünk egy összetett szerkezet, mely a környező világról alkot képet a színek, formák és felületek érzékelése révén.


                                                                   
Szaruhártya - A szem felszínének domború, átlátszó, elülső része, mely ablakként beengedi a fényt.
Írisz - A szem színes része, más néven szivárványhártya. Ez egy izomgyűrű, mely a pupillát veszi körül, és szabályozza a szembe jutó fény mennyiségét.
Pupilla - A pupilla egy kis kerek nyílás az írisz közepén.
Lencse - A szemnek ez a része fókuszálja a fényt a retinára.
Lencsetok - A lencsét borító rugalmas burok, melynek fontos szerepe van a lencse alakváltozásában a különböző távolságokra történő fókuszáláskor.
Zonulák - Lencsefüggesztő rostok. Ezek vékony kötőszöveti szálak, melyek a sugártestből kiindulva a lencséhez tapadnak és rögzítik azt.
Sugártest - Ez egy izomrostokban gazdag terület, melyhez a zonulák kapcsolódnak. A sugártest összehúzódása, illetve elernyedése okozza a lencse alakváltozását az akkomodáció során.
Ínhártya - A szem legkülső, kemény rétege, mely a szem alakjának fenntartásáért felel.
Üvegtest - A szem belsejét kitöltő zselészerű anyag, mely a szemlencse mögött helyezkedik el. Szintén szerepet játszik a szem alakjának fenntartásában.
Retina - A retina a szemet belülről borító fényérzékeny ideghártya a szem hátsó részében, mely a ráeső fényt jelekké alakítja, és az agyba továbbítja.
Macula - látásunk tisztaságáért, a pontos színlátásért és a látásélességért felel a szemünkben található sárgafolt, tudományos néven macula.
Látóideg - a látóideg továbbítja a szemből az agy felé a látás során keletkező ingerületeket. A szem ezen részei együttesen alkotják optikai rendszerünket.

A szem és a kor

"Úgy vigyázz rá, mint a szemed világára", - ezt a régi magyar szólást ma is  gyakran használjuk, ha  ki akarjuk fejezni, hogy valami  nagyon fontos a számunkra. Valamennyi érzékszervünk közül  talán a szemünk a legfontosabb, hiszen a minket körülvevő világról a legtöbb információt látásunk útján szerezzük.  Látásunk segít bennünket minden pillanatban és  nagyon sok élmény is szemeink közvetítésével jut el hozzánk. A jó látás meghatározza közérzetünket, életminőségünket.
 
A látás egy összetett, bonyolult folyamat és természetes módon változik az élet során. Az egyes életkoroknak vannak sajátosságai, melyek befolyásolják látásunkat.

Az újszülöttek átlagos túllátósága körülbelül  +2 +3 dioptria, mely az első életévekben a szemgolyó növekedése miatt csökken és végül  a szem ideális fénytörésűvé válik. Érdekesség, hogy a születést követően rövid ideig  a csecsemő úgy látja világot, ahogy szemének  ideghártyájára esik a kép, azaz fejjel lefelé. A fordított látás tanulási folyamat eredménye, az első 3-4 hét alatt megtanulják, hogy érdemes a képet magukban automatikusan megfordítani.

Az újszülött még nem képes megfelelően szabályozni szemmozgásait, ezért az első időben sokszor kancsalnak látjuk. Ez azonban fokozatosan megszűnik. Egy éves korra a két szem már összehangoltan mozog, a szemgolyók párhuzamos állásban vannak, a látóképesség közelre és távolra egyaránt kialakul.  Három éves korban az éleslátás és a térlátás teljes értékűvé válik.

Ha a csecsemőt állandóan kancsalnak látjuk, tanácsos gyermekszemészhez fordulni. A kancsalság nagy jelentőségű dolog, mert kezelés nélkül maradandó látáskárosodás keletkezhet, míg kezeléssel gyógyítható.

Gyermek és fiatal felnőttkorban az ideális fénytörésű, egészséges szem kiválóan működik. Minden távolságra könnyedén és jól fókuszál , a gyermek rugalmas szemlencséje még 10,0 D alkalmazkodásra is képes, ezért nagyon közelre és nagyon apró dolgokat is élesen lát.

40 -44 éves kor körül vesszük észre először, hogy szemünk kezd kicsit öregedni. Ebben az életkorban még a tökéletes fénytörésű és egészséges szemben is csökkenni kezd a szemlencse rugalmassága, ezért a közeli tárgyak, pl.egy  könyv betűinek élesre állítása nem megy olyan könnyedén mint korábban. Ilyenkor kicsit messzebb kell tartani  az olvasnivalót, vagy közelebb kell ülni  a lámpa fényéhez, ez eleinte segít. Az évek múlásával azonban a rugalmasság tovább csökken és olvasószemüvegre lesz szükség. Ebben az életkorban már nagyon fontos a szemészeti  szűrővizsgálat, ( pl. zöldhályog ) mely az olvasószemüveg felírásakor meg kell hogy történjen.

70-80 éves korra az olvasószemüveg dioptriája kb. 3,0 D-ra nő. Nagyon gyakori ebben az életkorban, hogy a fénytörési hibán kívül más is rontja a látás élességét. Ilyenek pl. a szürkehályog, a szemfenéki makula degeneráció. Ebben az életkorban panaszmentesség esetén is évente ajánlott a szemorvost felkeresni!
Bármely életkorban jelentkező látási panasz esetén szemorvoshoz kell fordulni!

A látás romlását nemcsak a dioptriák változása okozhatja , hanem szembetegségek figyelmeztető jele lehet!

 


Oldal nyomtatása
 
 
 
Pácienseink írták:
Nagy Edina (lézeres szemműtét után)
Már alig vártam, hogy túl legyek rajta, hogy 17 év után újra lássak! Fantasztikus érzés volt! Le a kalappal minden kedves ott dolgozó kolléga előtt, amellett, hogy kedvességből is jelest érdemelnek! A második napon érzett fájdalom eltörpül amellett, hogy újra láthatok! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Köszönöm!
 
Horváth Krisztián (lézeres szemműtét után)
Minden jó volt, nagyon kedvesek voltak. A műtét fájdalommentes volt. Az orvosok és az asszisztensek jó benyomást keltettek.
 
További vélemények
 
 
 
 
ÁLTALÁNOS SZEMÉSZET
Teljeskörű szemészeti vizsgálat
Részletes kivizsgálás Részletes kivizsgálás
A szemészeti vizsgálatok sokrétűek és sokfélék, és nem csak szemészeti problémákra...
tovább
Könnycsatorna átfecskendezése Könnycsatorna átfecskendezése
Csecsemőknél nem túl ritka a vele született könnycsatorna elzáródás.    tovább
Zöldhályog (glaukóma) kezelése Zöldhályog (glaukóma) kezelése
Ez az alattomos, kezdetben tüneteket nem okozó veszélyes kór egyre fiatalabb korosztályokat is érint.
tovább
Jégárpa megszüntetése Jégárpa megszüntetése
A szemhéjak tartását, merevítését egy porc keménységű lemez, a tarsus biztosítja. Ebben  találhatók azok a  szemhéjszélre...
tovább
SEBÉSZETI BEAVATKOZÁSOK
Szürkehályog- és kisebb műtétek
Szürkehályog (Katarakta) műtét Szürkehályog (Katarakta) műtét
A szürkehályog, más néven katarakta  a szemlencsében jelentkező homályosodás.
tovább
Szemhéj korrekciója Szemhéj korrekciója
A szemhéj befordulása (Entropium) illetve  A szemhéj kifordulása (Ektropium)tovább
Bőrelváltozások (Xanthelasma) kezelése Bőrelváltozások (Xanthelasma) kezelése
A xanthelasma a szemhéj bőrében jelentkező, többnyire szimmetrikus elhelyezkedésű jóindulatú elváltozás.
tovább
Kúszóhártya, pterygium Kúszóhártya, pterygium
Ebben a betegségben a kötőhártya ránő a szaruhártyára és lassan, fokozatosan előrehaladva megközelíti a centrális...
tovább
LÉZERES LÁTÁSJAVÍTÁS
Éleslátás szemüveg és kontaktlencse nélkül
Biztonságos Biztonságos
A nemzetközi szakirodalom és klinikánk tapasztalatai szerint is a PRK látásjavítás szinte száz százalékban sikeres.
tovább
Gyors Gyors
A beavatkozás mindössze néhány percig tart, a lézer két másodperc alatt korrigál egy dioptriát. A legmodernebb
tovább
Fájdalommentes Fájdalommentes
Az érzéstelenítés szemcseppel történik, injekciót nem használunk. A néhány perces beavatkozás teljesen fájdalommentes. Sokéves tapasztalattal...
tovább
Pontos Pontos
A kezelés eredményessége természetesen függ a lézer berendezés minőségétől. Igen lényeges a lézer jó műszaki állapota...
tovább
 
FŐOLDAL    
AKCIÓ!
Nyílt nap
Hírek
Galéria
Elérhetőségeink
Marketing-Sajtó
RÓLUNK    
Klinikánk
Orvosaink
Miért minket válasszon?
A lézerkészülék
Pácienseink írták
ÁRAK    
Áraink
AKCIÓ!
Részletfizetés
Egészségpénztárak
MŰTÉTEK    
Szürkehályog, katarakta
Kérdezz-felelek
Kisebb műtétek
Kancsalság
LÉZERES LÁTÁSJAVÍTÁS    
Fénytörési hibák
Kezelési típusok
A szemműtétről
Alkalmassági teszt
Kérdezz-felelek
ORVOSAINK    
Bemutatkozás
Dr. Szabados Edit
Dr. Kelemen Edit
Dr. Kovács Andrea
KAPCSOLAT    
Bejelentkezés
Térkép
Parkolási lehetőségek
Kérdése van?
Sajtó
LÁSS JÓL    
Tippek
Látástesztek
Gyakran ismételt kérdések
A szem felépítése
 
 
feliratkozás hírlevélre:   
feliratkozás   leiratkozás
 
 
© copyright Minden Jog Fenntartva!